سند ترخیصیه + همراه با آموزش گام به گام واگذاری ترخیصیه
مهر 16, 1403کشور عراق یکی از مهم ترین شرکای تجاری ایران محسوب می شود. جذابیت های بازار عراق باعث شده تا بسیاری از تولیدکنندگان و بازرگانان به فکر تجارت و رقابت در این بازار هیجان انگیز باشند. علاوه بر وجود ۱۴۵۰ کیلومتر مرز مشترک بین ایران و عراق مواردی همچون: روابط سیاسی خوب، اشتراکات تاریخی، مذهبی، تفاهم فرهنگی، تعدد گمرکات و بازارچه های مرزی وجوه تمایزی است که باعث شده تا پتانسیل عظیمی برای تجارت بین دو کشور ایجاد شود. از بین رفتن زیر ساخت ها نیاز های این کشور را به کالا های مصرفی و تجهیزات دوچندان کرده است و همین موضوع باعث شده تا صادرات به عراق مورد توجه بسیاری از بازرگانان قرار بگیرد. با توجه به این موارد استفاده از فرصت های طلایی در حوزه صادرات کالا به کشور عراق، نیازمند شناخت درست این کشور و سیاست های تجاری آن است.
آشنایی با کشور عراق
عراق با نام رسمی جمهوری عراق کشوری در خاورمیانه و جنوب غرب آسیا است. پایتخت کشور عراق شهر بغداد می باشد. این کشور از شمال با ترکیه، از جنوب با عربستان سعودی و کویت، از شرق با ایران و از غرب با اردن و سوریه همسایه است. کشور عراق در ساحل شمال غربی خلیج فارس قرار گرفته است، این کشور در میان هشت کشور حوزه خلیج فارس در جنوب کمترین مرز آبی را با خلیج فارس دارد. کشور عراق بیش از ۴۰ میلیون نفر جمعیت دارد و از لحاظ اجتماعی و فرهنگی بسیار متنوع است. عربی و کردی زبان های رسمی کشور عراق هستند و واحد پولی این کشور دینار عراق می باشد.
نحوه صادرات به عراق
۱. تحقیقات بازار
قبل از شروع صادرات کالا به عراق باید بازار هدف را مورد ارزیابی قرار دهید. آشنایی با قوانین و مقررات، شناخت نیاز های بازار، شناخت رقبا، ترجیحات مصرفکننده، بررسی مجاز یا ممنوع بودن کالا برای صادرات مواردی هستند که باید به آن ها توجه داشته باشید.
۲. انتخاب کالای مناسب
انتخاب کالای مناسب یکی از مهم ترین گام های شروع یک کسب و کار موفق در زمینه صادرات است. انتخاب کالا های مناسب و مطابق با نیاز های بازار عراق، کلید موفقیت در فعالیت های صادراتی به این کشور می باشد. به دلیل نزدیک بودن مرز های دو کشور و وضعیت کشور عراق می توان گفت بازار عراق برای ارائه انواع محصولات آماده است.
۳. قیمت گذاری
از جمله عوامل مهم برای صادرات به عراق قیمت گذاری اصولی و مناسب می باشد. با در نظر گرفتن هزینه های تولید، حمل و نقل، عوارض، نرخ ارز و سود مورد نظر، شما می توانید قیمتی رقابتی برای کالا های خود تعیین کنید.
۴. بازاریابی و پیدا کردن مشتری
می توانید از روش های مختلف بازاریابی مانند: همکاری با شرکت های مدیریت صادرات، شرکت در نمایشگاه ها، تبلیغات آنلاین و شبکه های اجتماعی برای معرفی کالا های خود استفاده کنید.
۵. اخذ مجوز و گواهی های لازم
برای صادرات به کشور عراق به مجوز ها و گواهی های مختلفی نیاز دارید. از جمله این مجوز ها می توان به مجوز صادرات، گواهی مبدا، گواهی سلامت کالا اشاره کرد. قبل از اقدام به صادرات شما باید مجوز ها و گواهی های لازم برای صادرات کالای مورد نظر خود را از سازمان های دولتی مربوطه دریافت نمایید. همچنین به استاندارد ها و الزامات کیفی کشور عراق نیز توجه داشته باشید.
۶. بستن قرارداد
قبل از پروسه ارسال کالا به کشور عراق، باید با مشتری خود در این کشور قرارداد کتبی منعقد کنید و تمامی شرایط را به طور واضح مشخص کنید.
۷. بسته بندی کالا
بسته بندی مناسب کالا نقش مهمی در حفظ کیفیت محصول، جذب مشتری و شناخته شدن در بازار عراق دارد. بسته بندی کالا های شما باید دارای استاندارد های مورد نیاز باشد. با توجه به نوع کالا های صادراتی باید بسته بندی مناسبی را انجام دهید تا در زمان حمل و نقل کالاها دچار آسیب نشوند. برای مثال در اقلام خوراکی مخصوصا میوه و ترهبار باید طوری بسته بندی انجام شود که بتواند زمان نگهداری را به حداکثر برساند، زیرا فرایند صادرات ممکن است طولانی تر از زمان پیش بینی شده ما باشد و بسته بندی اصولی مانع از خرابی و ضرر می شود؛ همچنین ضروری است که نوشته های روی بسته بندی به زبان عربی و انگلیسی چاپ شود.
۸. امور گمرکی
تمام تشریفات گمرکی باید توسط صادرکننده انجام شود. برای مثال در این مرحله فعالیت هایی همچون: تعیین ارزش گمرکی کالاها، عقد قرارداد حمل و نقل و بیمه، گواهی بازرسی کالا، صدور فاکتور و گواهی مبدا و ارسال کالاها از گمرک به کشور مقصد به انجام می رسند.
۹. حمل و نقل
شما می توانید روش حمل و نقل مناسب (زمینی، هوایی یا دریایی) را با توجه به نوع محصول، حجم کالا، نوع بسته بندی و هزینه های حمل انتخاب کنید.
مدارک و مجوز های لازم برای صادرات به عراق
- کارت بازرگانی
- اخذ مجوز صادرات
- اخذ مجوز های لازم برای ارائه به وزارت صمت و گمرک ایران
- دریافت مجوز های لازم از سازمان استاندارد کشور عراق
- گواهی استاندارد محیط زیست
- دریافت گواهی سلامت و بهداشت و مهر حلال برای محصولات غذایی
- لیست اظهار کالا و مشخصات آن شامل: نام، نوع کالا، مقدار کالا و…
- ارائه گواهی مبدا و فاکتور فروش (به زبان عربی و انگلیسی)
- تهیه برچسب های کالا (به زبان عربی و انگلیسی)
- تعهد ارزی و مالی
- اخذ استاندارد های ایزو (در صورت امکان)
- گزارش آزمایش نمونه برداری و بازرسی کالا
- اخذ استاندارد رضایت مشتری
- تاییدیه بازرسی و دریافت مجوز صادراتی COC از شرکت های بازرسی SGS برای کردستان عراق و BV برای مناطق جنوبی و مرکزی عراق
توجه داشته باشید که موارد ذکر شده به صورت کلی می باشد و ممکن است برای برخی از کالا ها این مدارک نیز متفاوت باشد، لذا قبل از فرایند صادرات کالا از مدارک و مجوز های مورد نیاز کالای خود اطلاعات کافی داشته باشید.
تعرفه صادرات به عراق
تعرفه صادرات کالا به عراق به طور میانگین حدود 10 تا 30 درصد ارزش کالای صادراتی می باشد. در کشور عراق تعرفه مواد ساختمانی و ظروف پلاستیکی بالاتر است و در مقابل، مواد غیر نفتی فرآورده شده و سایر مواد پلاستیکی (به غیر از ظروف پلاستیکی) تعرفه پایینی دارند. تعرفه برخی از کالاها در گمرک های مختلف کشور عراق با دیگر گمرک ها فرق می کند؛ همچنین تعرفه برخی از کالاها نیز در فصول مختلف سال متغییر می باشند.
پرسودترین کالاها برای صادرات به عراق
بر اساس بررسی های انجام شده در بازار کشور عراق و با توجه به شرایط فعلی برخی از مهم ترین کالا هایی که می توانند موجب صادراتی پرسود به عراق برای صادرکنندگان باشند شامل موارد زیر هستند:
- ماشین آلات و تجهیزات مختلف
- مصالح ساختمانی (سیمان، سنگ ساختمانی، میلگرد و…)
- قطعات و تجهیزات خودرو
- انواع کولر و چیلر
- پارچه و منسوجات
- انواع غذا های آماده و کنسرو ها به ویژه رب گوجه فرنگی
- چرم و محصولات چرمی (کیف، کفش)
- چوب و محصولات چوبی (مبلمان، تخت خواب، کمد)
- جواهرات و سنگ های قیمتی
- مواد و محصولات پلاستیکی
- صادرات انواع فرش ماشینی و دستباف
- انواع فرآورده های لبنی و انواع روغن های نباتی و حیوانی
- تجهیزات الکترونیکی (گوشی موبایل، لپ تاپ)
- محصولات کشاورزی (انواع میوه ها و سیفی جات)
- انواع لوازم خانگی و لوازم رفاهی
- دارو و تجهیزات پزشکی
- انواع شیرینی
- انواع ادویه
- مواد شوینده و بهداشتی
هزینه صادرات به عراق
هزینه صادرات کالا به کشور عراق شامل موارد مختلفی همچون: هزینه های خرید کالا، بسته بندی، حمل و نقل کالا، هزینه تبلیغات و بازاریابی در کشور عراق، تعرفه های گمرکی و… می شود. برای اینکه بتوانید به سود مناسب و قابل توجهی از طریق صادرات به کشور عراق دست یابید، باید تخمین دقیق و درستی از هزینه های صادرات داشته باشید و قیمت کالا های صادراتی را به درستی تعیین کنید.
چگونه در عراق مشتری پیدا کنیم؟
- تبلیغ در رسانه های عراق مثل کانال های پرطرفدار تلویزیون عراق
- شرکت در نمایشگاه های بین المللی کشور عراق
- کمک گرفتن از شرکت های مدیریت صادراتی
- ثبت آگهی در روزنامه های پرفروش
- کمک گرفتن از سایت ها و ابزار های جستجو در گوگل و گوگل مپ
- ارسال ایمیل و کاتالوگ به زبان عربی و کردی
- کنسولگری های ایران در عراق
- حضور در بازار عراق برای پیدا کردن مشتری
روش سریع و آسان صادرات کالا به کشور عراق
یکی از روش های صادرات کالا به کشور عراق همکاری با شرکت های مدیریت صادرات است. در این روش صادرات، تولیدکنندگان و صادرکنندگان از طریق یک شرکت EMC می توانند محصولات صادراتی خود را به کشور عراق صادر کنند و بخشی از سود صادرات را با شرکت صادرکننده شریک شوند. مزایای این گونه همکاری ها در صادرات، رفع بسیاری از موانع و مشکلات در مسیر صادرات است که بر عهده شرکت مدیریت صادرات خواهد بود و صاحب کالا مشکل و نگرانی در امور صادرات و ترخیص کالا از گمرک را نخواهد داشت. در بین این شرکت ها، شرکت مدیریت صادرات آینده آسمان دنا به عنوان یکی از معتبرترین شرکت های فعال در زمینه صادرات برون مرزی با برخورداری از شعبه فعال در شهر بغداد پایتخت کشور عراق، آماده همکاری با تمامی تولیدکنندگان و صنعتگران برای صادرات محصولاتشان به کشور عراق می باشد و خدمات مشاوره و راهنمایی صادرات به عراق را به شما ارائه می دهد. شما نیز اگر به دنبال یک همکاری صادراتی برای شراکتی پرسود هستید، می توانید از قسمت تماس با ما درخواست همکاری خود را ثبت نمایید.
لیست گمرک های عراق
وجود مرز مشترک بین ایران و عراق که حدود ۱۴۵۰ کیلومتر است، یکی از اصلی ترین مزیت های صادرات کالا به کشور عراق می باشد. برخی از مهم ترین گمرک های مشترک در مرز ایران و عراق عبارتند از:
- گمرک مهران در ایلام
- گمرک شلمچه در خوزستان
- گمرک اروند کنار در خوزستان
- گمرک خسروی در قصر شیرین
- گمرک پرویز خان در قصر شیرین
- گمرک تمرچین در پیرانشهر
- گمرک باشماق در مریوان
آمار های صادرات به عراق
رقابت بین المللی در بازار عراق یکی از عوامل تعیین کننده در موفقیت شرکت های صادرکننده است. ایران یکی از کشور هایی است که بیشترین صادرات را به عراق دارد زیرا حدود ۲۴ درصد از کل صادرات به این کشور از ایران انجام می شود. بر اساس آمار و اطلاعات به دست آمده حدود ۶۸ درصد از کالا های صادراتی به کشور عراق را کالا های واسطه ای، ۲۸ درصد کالا های مصرفی و ۴ درصد را هم کالا های سرمایه ای تشکیل داده اند. مهم ترین رقبای ایران در زمینه صادرات کالا به عراق، کشور های چون: امارات، چین، ترکیه، هند، آمریکا و عربستان هستند.
چالش های صادرات کالا به عراق
بدون شک صادرات به عراق با وجود مزایا و سود های بسیار زیادی که دارد با چالش ها و مشکلاتی نیز رو به رو می باشد.
- تغییر مکرر قوانین و مقررات
- تبلیغات و بازاریابی در کشور عراق
- مسئله ارز و مطالبات ارزی
- گواهی ها، عوارض و تعرفه های گمرکی
- رفتار چندگانه در گمرکات کشور عراق
- تفاوت مقررات تجاری عراق و اقلیم کردستان
- آشنا نبودن بازرگانان ایرانی با فرهنگ تجار عراقی
- مشکلات بیمه بینالملل و کاهش ریسک شرکت ها
- پیدا کردن مشتریان جدید و اعتماد به مشتریان خارجی در عراق
صادرات به عراق با سرمایه کم
صادرات به کشور عراق با سرمایه کم ممکن است سود قابل توجهی نداشته باشد اما اگر شما در ابتدای مسیر صادرات هستید می توانید با سرمایه ای کم پا به این عرصه گذاشته و پس از کسب تجربه و آزمون و خطا، سرمایه بیشتری را برای صادرات به عراق در نظر بگیرید. به طور مثال شما می توانید برای شروع صادرات به عراق کالا هایی همچون: محصولات پلاستیکی، محصولات غذایی، غلات، خشکبار و… که ارزش قیمتی بالایی ندارند را امتحان کنید. شرکت مدیریت صادرات آینده آسمان دنا به شما تاجرانی که در ابتدای مسیر صادرات هستید و می خواهید به واسطه صادرات به عراق با سرمایه کم سود زیادی را کسب کنید، آموزش می دهد که چگونه به موفقیت های مالی دست یابید و سرمایه خود را در این عرصه با بازده بالا دریافت نمایید.
سخن پایانی
صادرات ایران به عراق در سال های گذشته با روند ثابت و توسعه همکاری بین دو کشور رشد خوبی داشته است و اکثر تجار فعال ایرانی در بازار عراق حضور دارند. مردم کشور عراق چون به مصرف گرایی تمایل دارند، خرید اکثر کالاها در این کشور با استقبال رو به رو می شود. شما با ارزیابی پتانسیل های صادرات به کشور عراق و توان صادراتی خودتان می توانید با یک برنامه ریزی دقیق و مناسب، فرصت های زیادی را برای حضور در بازار عراق به دست آورید. در صورت نیاز به راهنمایی بیشتر و مشاوره در زمینه صادرات به کشور عراق می توانید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید تا کارشناسان ما در اولین فرصت پاسخگوی شما باشند.