راز موفقیت صادرات کالا به کشور عراق با سرمایه کم
فروردین 12, 1403یکی از چالش هایی که بازرگانان و واردکنندگان در امور تجارت با آن رو به رو هستند ترخیص کالا از گمرک می باشد. ترخیص کالا از گمرک نیز نیازمند مراحلی می باشد که لازمه این کار به همراه داشتن سندی قانونی است. به این سند ترخیصیه یا (Delivery Order) گفته می شود که توسط شرکت های حمل و نقل بین المللی صادر می شود. با داشتن این سند، گمرک از تسویه صاحب کالا با شرکت حمل و نقل مطلع می شود و به موجب آن، مؤسسه حمل و نقل اجازه می دهد تا صاحب کالا یا نماینده قانونی وی کالا های خود را از گمرک ترخیص و تحویل بگیرد. در واقع سند ترخیصیه مبنی بر عدم وجود مانعی بر سر تشریفات گمرکی توسط صاحب کالا می باشد.
در این مقاله می خوانید:
اخذ سند ترخیصیه
صاحب کالا یا نماینده قانونی او می توانند با به همراه داشتن اصل وکالت نامه محضری و اطالاعاتی مانند: شماره کارت بازرگانی، شماره ملی، شماره ثبت شرکت، کد اقتصادی، کد پستی و آدرس دقیق شرکت، به شرکت حمل و نقل جهت اخذ ترخیصیه مراجعه نمایند.
لازم به ذکر است که جهت اخذ ترخیصیه ابتدا باید حساب های قبلی تسویه گردد.
نحوه صدور ترخیصیه
به طور کلی سند ترخیصیه به صورت الکترونیکی صادر و واگذار می شود. شرکت حمل کننده کالا با ثبت کردن مشخصات صاحب کالا از طریق سامانه جامع امور گمرکی مالکیت کالا را به وی منتقل کرده و کپی واگذاری الکترونیکی آن را به وی می دهد.
اظهار بر اساس بارنامه و اخذ ترخیصیه
در سند ترخیصیه به اطلاعات صاحب ترخیصیه دقت داشته باشید، زیرا هنگام تنظیم اظهارنامه باید صاحب ترخیصیه یا صاحب کالای معرفی شده یکسان باشد. اطلاعات اظهارنامه الکترونیکی بارنامه به نام صاحبان کالا صادر و سپس ترخیصیه از روی بارنامه صادر می شود و یک شماره بارنامه در زمان تسویه حساب به صاحب کالا داده می شود. شرکت های حمل و نقل و کشتیرانی بر این اساس جهت صدور ترخیصیه ابتدا باید اظهارنامه کالا های خود را به صورت الکترونیکی در سامانه جامع امور گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی ثبت کنند.
اطلاعات درج شده در سند ترخیصیه
- مشخصات گیرنده
- شماره بارنامه (زمینی، هوایی یا دریایی) و تاریخ صدور سند ترخیصیه
- نام و جزئیات کشتی
- اطلاعات وسیله حمل و نقل کالا
- نام مؤسسه حمل و نقل
- نام بندر بارگیری
- نام بندر تخلیه
- اطلاعات کالا درباره تعداد و نوع بسته بندی
- شرح کالا
- وزن خالص کالا
- شماره فهرست کل بار
مراحل واگذاری ترخیصیه در سامانه EPL
- مرحله اول:
ابتدا شما به عنوان صاحب کالا یا شرکت حمل و نقل از طریق EPL خود وارد سامانه epl.irica.ir شوید. سپس از قسمت سمت راست منوی (واگذاری ترخیصیه) را انتخاب نمایید.
- مرحله دوم:
در این مرحله شما باید اطلاعات خواسته شده را تکمیل کنید. در فرم واگذاری ترخیصیه اطلاعاتی شامل: کد ملی شرکت حمل و نقل، شماره مانیفست، شماره بارنامه و کد ملی صاحب جدید ترخیصیه را وارد کنید و سپس گزینه (انتقال) را انتخاب نمایید.
- مرحله سوم:
بعد از تکمیل مرحله دوم، با پیغامی مبنی بر (آیا مایل به انتقال ترخیصیه از صاحب کنونی به شماره ملی … به نام … به صاحب جدید به شماره ملی … به نام … هستید؟)
- مرحله چهارم:
در صورتی که اطلاعات خواسته شده را به درستی وارد کردهاید گزینه (کاملا اطمینان دارم این دستور باید اجرا شود) و در غیر این صورت گزینه (شاید اشتباه کردهام) را انتخاب کنید.
- مرحله پنجم:
در پایان با موافقت شما عملیات انتقال واگذاری ترخیصیه انجام شده و پیغامی مبنی بر (ترخیصیه با موفقیت به شرکت … با کد ملی … انتقال یافت) به شما نمایش داده می شود. پس از واگذاری ترخیصیه، صاحب جدید کالا می تواند اقدام به دریافت قبض انبار الکترونیکی از سیستم نموده و مراحل اظهار کالا را از طریق قسمت دور اظهاری انجام دهد و اقدام به واردات کالا کند.
نحوه اطلاع از وضعیت ثبت ترخیصیه
رسید ثبت ترخیصیه الکترونیک از سوی سیستم صادر می شود که شامل اطلاعاتی چون: کد ملی شرکت حمل، شماره مانفیست، شماره بارنامه، نام صاحب ترخیصیه، کد ملی صاحب ترخیصیه، نام کشتی، شماره سفر، لیست کانتینر ها و شماره کانتینر می باشد. چنانچه صاحب کالا قبض انبار را به شخص دیگری واگذار نماید، باید با EPL خود وارد سامانه شده و اقدام به واگذاری ترخیصیه به نام صاحب جدید قبض انبار نماید. اطلاع داشتن از اینکه اکنون قبض انبار به نام چه کسی است، برای اخذ قبض انبار و شروع دور اظهاری لازم و ضروری می باشد. جهت پی بردن به آن می توان از منوی سمت راست، گزینه (بررسی وضعیت ثبت ترخیصیه) را انتخاب کرده و از آن مطلع شوید. در صفحه باز شده، کد شرکت حمل، شماره مانفیست و شماره بارنامه را وارد کرده، سپس دکمه (بررسی وضعیت ترخیصیه) را می زنید. در ادامه سیستم پیغامی مبنی بر موفقیت آمیز بودن ثبت ترخیصیه نشان داده و در آن عنوان می کند: (صاحب کنونی ترخیصیه … با شناسه ملی …) می باشد.
موارد واگذاری ترخیصیه
- هنگام انجام مراحل اظهار کالا به گمرک ترخیصیه باید به نام صاحب کالا باشد تا بتواند در پنجره واحد تجارت فرامرزی اقدام به اظهار کالا نماید. در صورتی که کالا به هر شخص حقیقی یا حقوقی واگذار شود، ترخیصیه و قبض انبار دستی نیز باید به صاحب کالای جدید واگذار گردد.
- اگر در هنگام انتقال کالا شرکت حمل و نقل (Carrier) بخواهد کالا را به شرکت حمل و نقل دیگری (Forwarder) واگذار نماید، شرکت حمل جدید باید ترخیصیه را به صاحب کالا واگذار کند. همچنین هنگامی که قبض انبار به نام یک شخص است، ترخیصیه نیز باید به نام همان شخص باشد.
جمع بندی
اگر در حوزه واردات و تجارت کالا فعالیت دارید، سند ترخیصیه یکی از مهم ترین مواردی است که در هنگام ترخیص کالا های خود از گمرک باید به همراه داشته باشید. این سند یکی از الزامی ترین اسناد برای ارائه به اداره گمرک جهت انجام تشریفات و امور مرتبط با ترخیص کالا می باشد، بنابراین صاحبین کالا پیش از مراجعه به اداره گمرک باید اقدام به تهیه این سند نمایند. شرکت مدیریت صادرات آینده آسمان دنا با بهره مندی از کادری مجرب و متخصص و با هدف تسهیل در امر صادرات در کنار تولید کنندگان، تامین کنندگان و بازرگانان محترم می باشد. با ما در ارتباط باشید.